L'empatia és més útil que les dades per rebatre els antivacunes
- Radu Plamadeala
- 7 mar 2019
- 2 Min. de lectura
Actualizado: 5 jun 2019
Arribar al cor d'algú és més útil que apel·lar a la raó quan es tracta de convèncer de certes coses. Quan les ciències socials han estudiat aquest mecanisme s'han trobat amb que sovint l'empatia és més útil que les dades. Una nova investigació de la Universitat Brigham Young (Estats Units) ve a abundar en aquesta evidència: exposar a les persones contràries a l'administració de vacunes al dolor i sofriment causat per les malalties que es poden prevenir amb elles és més efectiu per canviar la seva opinió de tractar de combatre els seus arguments amb dades.
Mentre la comunitat internacional lluita per fer arribar les vacunes a tots els racons del món per salvar milions de vides, en alguns països desenvolupats sorgeixen moviments que les rebutgen. El seu resultat ha vingut en forma de brots de xarampió, tant als Estats Units com a Europa. Els arguments dels pares que decideixen no immunitzar als seus fills giren al voltant de falsedats, com que les vacunes produeixen autisme.
"Les vacunes són víctimes del seu propi èxit. Són tan eficaços que la majoria de la gent no té experiència amb les malalties que es poden prevenir amb elles. Necessitem familiaritzar la gent amb els perills d'aquestes malalties", explica un dels responsables d'aquest treball, Brian Poole, professor associat de Microbiologia i Biologia Molecular de la universitat.
Els investigadors van dissenyar una intervenció per a estudiants universitaris a Provo (Utah), una ciutat que ocupa el sisè lloc del país pel que fa a nens que van a l'escola bressol i que no estan vacunats, amb l'esperança de millorar les taxes d'immunització i la seva acceptació entre els futurs pares. L'experiment es va dur a terme amb 574 estudiants: 491 estaven a favor de les vacunes i 83 en contra, segons una enquesta prèvia a l'estudi.
Per a la investigació, es va demanar a la meitat dels estudiants que s'entrevistessin a algú que havia experimentat una malaltia que es pot prevenir amb vacunes com la poliomielitis. L'altra meitat (que servia com a grup de control) va entrevistar a algú que tenia una malaltia autoimmune. Mentrestant, alguns dels alumnes subjectes de l'estudi també es van inscriure en cursos que contenien un intens pla d'estudis relacionat amb el sistema immunològic i les vacunes, mentre que altres es van inscriure en un curs sense pla d'estudis sobre el tema.
Una estudiant va entrevistar a un membre de la congregació de la seva església que tenia herpes zòster. "El dolor era tan fort que va acabar en una clínica de control del dolor on li van injectar esteroides a la columna vertebral. Els analgèsics ni tan sols calmaven el seu dolor. Durant mesos, no va poder sortir de casa", ha relatat. Una altra alumna va parlar amb la seva àvia, qui patia tuberculosi. "No m'agrada la idea del sofriment físic, així que escoltar algú que contreu una malaltia fa que la idea que em passi el mateix si no em vacunen sembli més real", va comentar un dels participants en el treball.
26 de Maig de 2019
Fet per: Pau Reverte
(sense imatge ni enllaç)
Comments